Osoby pragnące własnoręcznie przyrządzać ulubione wędliny, poszukują informacji na temat tego, ile wody do kiełbasy? Ile dodać czosnku do kiełbasy? Powinieneś skrupulatnie przestrzegać przepisu. Tylko wówczas będziesz mieć pewność, że Twoja domowa kiełbasa wyjdzie smaczna i z odpowiednią konsystencję. Cenne wskazówki do gotowania białej kiełbasy, ile czasu jest potrzebne, żeby kiełbasa biała była idealnie ugotowana do żurku.
Smak kiełbasy wiejskiej znacznie różni się od produktów dostępnych w ogólnej sprzedaży, ponieważ wszystkie dodane do niej składniki są starannie wyselekcjonowane. Jeśli zależy Ci na tym, aby cieszyć się ekologicznymi wędlinami, przygotowanymi własnoręcznie, skorzystaj ze sprawdzonego przepisu.
Musisz pamiętać, że zachowanie odpowiednich proporcji składników, zapewni Ci doskonałe walory smakowe i zapachowe ulubionej kiełbasy szynkowej, wędzonej lub białej, a jednocześnie sprawi, że będzie miała odpowiednią konsystencję. Z pewnością nieraz zastanawiałeś się, ile wody do kiełbasy musisz dodać, aby miała ona idealną wilgotność. Kiełbasa najlepiej smakuje ze smażonym lub gotowanym jajkiem podawana na śniadanie.
Ile wody do kiełbasy na 10 kg mięsa?
Dysponując 7,5 kg łopatki bez kości, a także 2,5 kg słoniny, możesz uzyskać 10 kg mięsa, do którego powinieneś wlać około 1 l wody. Musisz dodać także przyprawy:
- 8 ząbków czosnku,
- 60 g mieszanki ziół,
- 40 g świeżego pieprzu mielonego.
Ile litrów wody do wyśmienitej kiełbasy z idealnej konsystencji?
Chcesz delektować się smaczną, samodzielnie przygotowaną, białą kiełbasą, możesz przyrządzić ją bazując na sprawdzonym przepisie. Do przygotowania tej wędliny potrzebujesz:
- majeranku,
- czosnku,
- ziela angielskiego mielonego,
- liścia laurowego mielonego,
- soli – tak zwanej warzonki i pieprzu mielonego.
Duże znaczenie ma, ile wody do białej kiełbasy należy dolać i jaka powinna być jej temperatura? Swojska biała kiełbasa bez peklosoli uda się za każdym razem, jeśli zastosujesz się do przedstawionego poniżej przepisu.
Ile wody do kiełbasy na 5 kg mięsa?
Pamiętaj o tym, aby nie dodawać do tej wędliny żadnych chemicznych konserwantów i stabilizatorów. Możesz użyć 5 kg mięsa w wersji premium- bez chemicznych dodatków i dużej ilości tłuszczu. Zobacz też ciekawe porady jak ugotować świeży bób z naszej strony. Możesz użyć mięsa:
- łopatka wieprzowa,
- karkówka wieprzowa,
- podgardle wieprzowe.
Wyżej wymienione 5 kg mięsa połączysz z 400 ml lodowatej wody. Jej temperatura ma bardzo istotne znaczenie, ponieważ tylko wówczas zachowa kiełbasa swoją optymalną konsystencję.
Pyszna kiełbasa wiejska – domowa wędlina
Marzą Ci się domowe wędliny, jednakże dysponujesz małą ilością mięsa i nie wiesz, w jaki sposób dawkować poszczególne składniki? Musisz wiedzieć, że zachowanie odpowiednich proporcji to klucz do sukcesu. Jak wcześniej wspomniano 10 kg mięsa wymaga dodania aż 1 l wody.
Należy zadać sobie pytanie, ile wody do kiełbasy na 1 kg mięsa będzie optymalną ilością? Jak łatwo policzyć, wystarczy Ci tylko 100 ml. Pamiętaj, aby nie przesadzać z nadmierną ilością wyżej wymienionego składnika, ponieważ możesz wywołać efekt odwrotny do zamierzonego.
Kiełbasa będzie zbyt wodnista, a mięso nie przejdzie aromatem czosnku, soli, pieprzu i innych przypraw. W przypadku kiełbasy wiejskiej, powinieneś starannie zmielić mięso. Dysponując jego kilogramem warto użyć 15 g soli, 10 g czosnku granulowanego i 5 g czarnego pieprzu na 1 kg mięsa. Do tego w zupełności wystarczy 100 ml lekko lub średnio schłodzonej wody.