Kapusta często gości w naszych domach. Wiele tradycyjnych i uwielbianych polskich dań zostało stworzone właśnie na jej podstawie. Kto nie słyszał o bigosie, kapuśniaku czy gołąbkach. Kapusta ma różne oblicza w naszej kuchni. Jak ugotować młodą kapustę z koperkiem na słodko oraz ile czasu jest potrzebne na ugotowanie pysznej młodej kapusty w raz z bigosem? Dobrze znane nam kapuściane potrawy możemy z powodzeniem przygotować także z młodej kapusty.
Pomysł na młodą kapustę w kuchni:
Młoda kapusta dostępna jest w sklepach już pod koniec wiosny. Delikatna w smaku, chrupiąca, pełna witamin i minerałów. Doskonały składnik na pełne danie obiadowe, a także na dodatek w formie różnych surówek. Nie wymaga długiego gotowania. Potrawy z młodą kapustą możemy przyrządzić szybko i łatwo. Dowiedz się, jak zrobić dania z młodą kapustą.
Jak gotować młodą kapustę
Młoda kapusta nie jest zbyt wymagająca w obróbce. Wystarczy 15 – 20 minut i jest gotowa. Jednak jak ugotować młodą kapustę, by była pełna smaku i aromatu. Doskonałym kompanem będzie tutaj koperek. Młoda kapusta z koperkiem, wyśmienite i bardzo wiosenne danie. Przygotować ją może każdy przepis jest prosty. Szybkie danie na obiad.
Inne warzywa, których gotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu to bób. Porady jak ugotować świeży bób i czy należy moczyć przed gotowaniem na ugotowac.pl.

Młoda kapusta z koperkiem- Przepis
Jak ugotować młodą kapustę z koperkiem? Ile czasu gotować młodą kapustę z koperkiem, żeby nie straciła na smaku oraz na wartościach odżywczych? Bardzo szybko. Wystarczy kilka składników ok. 30 minut i można jeść.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- masło
- sól, pieprz
- sok z cytryny

Przepis na młodą kapustę z koperkiem:
Odrzucamy wierzchnie liście z kapusty. Myjemy ją i drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (można użyć bulionu). Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Gdy kapusta jest już miękka, doprawiamy ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dorzucamy posiekany koperek i masło wedle uznania.
Przedstawię jeszcze kilka pomysłów na dania z młodą kapustą. Każdy oczywiście prosty, szybki i niezwykle smaczny. Poniżej znajdziecie przepis na kapustę w wersji słodkiej.
Gotowanie młodej kapusty na słodko

Młoda kapusta doskonale smakuje także w wersji na słodko. Gotowanie młodej kapusty na słodko. Przepis jest bardzo podobny do poprzedniego i nie zajmie nam dużo czasu. Do sałatki można dodać uszka lub pierogi, wtedy jest to danie, które znakomicie wygląda i smakuje. Ile czasu gotować pierogi do takiej sałatki i jak długo świeże, a jak długo mrożone powinny być gotowane.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- cebula
- sól, pieprz i cukier
- sok z cytryny
- olej
Przepis na młoda kapustę:
Oczyszczamy i myjemy młodą kapustę. Szatkujemy, wrzucamy do garnka i do połowy zalewamy wodą. Gotujemy, aż będzie miękka. Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Gdy lekko się skarmelizuje, jest gotowa. Kapustę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wlewamy sok z cytryny i dodajemy cebulę. Całość dokładnie mieszamy i możemy podawać.
Jak ugotować zupę z młodej kapusty
Zupa z młodej kapusty kolejny łatwy pomysł na pyszne danie. W wielu przepisach ma dodatek mięsny. Można przyrządzić ja z kiełbasą lub nawet z boczkiem. Tutaj jest w wersji bezmięsnej.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- ziemniaki
- pęczek koperku
- sól i pieprz
- liść laurowy i ziele angielski
- olej

Zupa z młodej kapusty z marchwią oraz selerem:
Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki. Ziemniaki i cebulę w kostkę. Garnek zalewamy wodą. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i seler. Zanim woda zacznie wrzeć, dodajemy marchew z pietruszką. Ile czasu gotować? Gotujemy całość do 10 minut. Następnie w garnku lądują ziemniaki. W międzyczasie szatkujemy kapustę. Przysmażamy cebulę na oleju i na razie odstawiamy na bok. Gdy ziemniaki będą już lekko miękkie, czas na dodanie do zupy kapusty i cebuli. Młoda kapusta nie powinna być zbyt rozlazła. Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy koprem.
Gdyby interesowała was wersja z mięsem, wystarczy usmażyć je na patelni z cebulą. Smak wtedy będzie bardziej zbliżony do kapuśniaczku. Jak ugotować kapuśniak z młodej kapusty?. Mamy podany już przepis bazowy. Dodatkowo potrzebujemy kiełbasy i opcjonalnie boczku. Niektórzy gotują również kapuśniak z pomidorami. Najłatwiej użyć przecieru bądź koncentratu.
Bigos z młodej kapusty
Tradycyjny bigos potrzebuje czasu, by osiągnąć swój smak. Bigos z młodej kapusty zrobimy bardzo szybko. Będzie delikatniejszy, ale smaku mu nie zabraknie. Dobry pomysł na ciepłe rozgrzewające danie w deszczowe dni i nie tylko.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- wędzona kiełbasa
- cebula
- marchewka
- pomidory w puszce
- sól, pieprz
- liść laurowy i ziele angielskie
- olej
- koncentrat pomidorowy
- koper

Przepis na bigos z młodej kapusty:
Kiełbasę kroimy w małe ćwiartki. Cebulę w kostkę. Na dnie garnka z olejem podsmażamy najpierw kiełbasę, a gdy się lekko zrumieni, dorzucamy cebulę. Kapustę szatkujemy, a marchew ścieramy na tartce. Gdy cebula się zeszkli, do naczynia dorzucamy kapustę z marchewką. Chwilę podsmażamy i zalewamy niewielką ilością wody, dodając również ziele angielskie i liść laurowy. Jak długo gotować bigos? Gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie (ok. 15 minut). Zdejmujemy przykrywkę i wlewamy pomidory w puszce. Gotujemy dalej, by płyn mógł się zredukować. Doprawiamy przyprawami i koncentratem. Gotowe danie posypujemy świeżym koperkiem.
Przepisów na dania z młodej kapusty jest mnóstwo. Zachęcam do wypróbowania tego wspaniałego młodego warzywa. Wszystkie powyższe dania, można szybko ugotować również w urządzeniu Thermomix.