Fasolkę po bretońsku zna w Polsce chyba każdy. Dlaczego nazwa tej potrawy nawiązuje do Bretanii, czyli historycznej krainy w południowo-zachodniej Francji nie jest jasne. Być może potrawa ta trafiła do nas podczas wojen napoleońskich i stąd jej nazwa.
Fasolka po bretońsku – skąd się wzięła i jak ją przyrządzić
Fasolka po bretońsku to tradycyjne, jednogarnkowe, danie z mięsem. Takiego typu potrawy pojawiają się we wszystkich kulturach, używając charakterystycznych dla tych kultur składników na przykład ryżu, ziemniaków itp. W podstawowej wersji danie to składa się z gotowanej lub duszonej fasolki z sosem pomidorowym i dodatkiem mięsa. Dodatek pokrojonej kiełbasy białej do fasolki jest doda więcej smaku, a ile czasu taką kiełbasę białą gotować do zupy.
Dlaczego warto jeść fasolkę?
Fasola jest jedną z najczęściej uprawianych na świecie roślin strączkowych, w tak dużych ilościach uprawia się jeszcze tylko groch, soję i soczewicę. Fasola jest cenioną rośliną ze względu na dużą zawartość białka, witamin z grupy B oraz błonnika. Błonnik zawarty w fasoli w większości nie jest trawiony przez nasz organizm, dzięki czemu bardzo dobrze wspomaga on nasze procesy trawienne. Zawartość witamin z grupy B bardzo dobrze oddziałuje na pracę układu pokarmowego i nerwowego. Przy odpowiednim czasie gotowania, czyli ile czasu gotować fasolkę po bretońsku wszystkie składniki odżywcze i witaminy zostają w potrawie. Oczywiście fasola zawiera także witaminy A, E, K oraz żelazo, potas, wapń, magnez, miedź, fosfor, cynk i mangan.
Jak ugotować fasolkę po bretońsku?
Przygotowanie fasolki po bretońsku nie jest specjalnie trudnym zajęciem. Poniżej podajemy kroki niezbędne do jej przygotowania. Zaczynamy od przygotowania fasoli:
- Suchą fasolę zalewamy zimną wodą w garnku, poziom wody powinien być wyższy o 10 cm od poziomu fasoli;
- Odstawiamy fasolę do namoczenia na jedną noc;
- Fasolę po namoczeniu opłukujemy zimną wodą;
- Do garnka wlewamy litr wody i gotujemy fasolę z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego;
Jak długo gotować fasolkę?
Wiele osób zadaje pytanie ile czasu gotować fasolkę po bretońsku. Zazwyczaj będzie to około 1,5 godziny. Choć oczywiście można ten czas wydłużyć lub skrócić w zależności czy wolimy ją trochę twardszą, czy miększą. Czas gotowania zależy również od wielkości użytej fasoli. Czas gotowania wpływa na smak i jakość fasolki, więc warto zwrócić na to dużą uwagę. Fasolę „Piękny Jaś” możemy dostać w postaci mniejszych lub większych ziaren. Dużo osób do fasolki preferuje te mniejsze, gdyż szybciej się gotują.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku, gdy mamy już ugotowaną fasolę?
Gdy nasza fasola jest już ugotowana, przystępujemy do przygotowania mięsnych dodatków, czyli boczku i kiełbasy. Boczek po oddzieleniu skóry i pokrojeniu w kostkę podsmażamy na patelni, dokładnie mieszając. Podobnie postępujemy z kiełbasą, jeśli ma ona miękką skórę, nie musimy jej obierać. W trakcie podsmażenia kiełbasy dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę, a pod koniec również trochę startego czosnku. Ile czasu gotować mięso do fasolki? Boczek i kiełbasę wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki), gotujemy jeszcze przez około 15 minut i nasze danie jest gotowe.
Przepis bez moczenia fasoli
Jeżeli brakuje nam czas i chcemy przyrządzić potrawę bez moczenia, to oczywiście jest to możliwe. W tej wersji jedyną modyfikacją jest to, że po ugotowaniu fasolki odstawiamy ją z wodą na 15 minut. Po gotowaniu fasola zmięknie błyskawicznie i nie musimy czekać na nią przez całą noc. To bardzo wygodna wersja dla osób, które zapomniały namoczyć fasolę poprzedniego dnia, co prędzej czy później zdarzy się każdemu fanowi tej potrawy.

Thermomix, szybkowar a przygotowanie fasolki
Gotowanie fasolki za pomocą przyrządu jakim jest thermomix lub szybkowar jest dziecinnie proste. W szybkowarze namoczoną fasolkę należy gotować z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez 45 minut. Po dodaniu soli, boczku, kiełbasy i pomidorów oraz koncentratu podduszamy jeszcze przez kilka minut. W thermomixie najpierw dodajemy boczek oraz kiełbasę i gotujemy przez 4-5 minut przy 90 stopniach/obr. 1. Następnie dodajemy fasolkę, wodę, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy godzinę i 15 minut przy 100 stopniach i obrotach wstecznych. Na końcu dodajemy koncentrat oraz pomidory i gotujemy na tych samych ustawieniach jeszcze przez 5 minut.
Dodawane przyprawy i ilość składników najlepiej jest dostosować do swoich osobistych preferencji. Niektórzy preferują fasolkę po bretońsku mocno przyprawioną i bardzo gęstą, ale wiele osób woli jak ostateczna potrawa wygląda bardziej jak zupa. Każdy ma swoje przyzwyczajenia i swój smak. Szanujmy to i gotujmy tak, aby smakowało nam lub naszym gościom.