Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa Thermomix

Pyszna i aromatyczna zupa pieczarkowa Thermomix, z dużą zawartością pieczarek, stanowi sycący posiłek. Nie wiesz, ile czasu potrzeba na jej przygotowanie? Przy pomocy Thermomix ta zupa pieczarkowa będzie gotowa w nieco ponad pół godziny. Zarówno w wersji wegetariańskiej, na bazie bulionu warzywnego, z ziemniakami lub z makaronem, jak również w tej zawierającej wkładkę mięsną smak jest obłędny. W dalszej części wpisu jest prosty przepis ze wskazówkami.

Jak zrobić zupę pieczarkową z dodatkiem piersi kurczaka

  1. Do naczynia thermomix włożyć 300 g czystych pieczarek przekrojonych na pół i rozdrobnić 3 sek./ obr. 4. Przełożyć do miski.
  2. Teraz rozdrobnić obraną i przekrojoną na ćwiartki cebulę (50 g) 3 sek./ obr. 5. Przy pomocy kopystki zgarnąć na dno, dodać 30 g masła i dusić przez 3 min./ Varoma/ obr. 1.
  3. Dodać do naczynia po 50 g obranej marchewki i pietruszki, 30 g selera, rozdrobnić 5 sek./ obr. 5.
  4. Pokroić w kostkę 100 g piersi z kurczaka bez skóry, wlać 750 ml wody i dodać łyżkę koncentratu bulionu drobiowego. Gotować 15 min./ 100 st. C/ obroty wsteczne 1.
  5. Dodać rozdrobnione wcześniej pieczarki i gotować 10 min./ 100 st. C/ obroty wsteczne 1.
  6. Dodać 20 g topionego serka śmietankowego i 80 g śmietany 18%, gotować 3 min./ 100 st. C/ obroty wsteczne 2.
  7. Podawać z makaronem, pieczywem, groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Thermomix zupa pieczarkowa krem

Jeśli przepadasz za gęstszą konsystencją wybierz Thermomix zupę pieczarkową krem, listę składników wraz z opisem jak zrobić aksamitny krem znajdziesz poniżej.

Prosty przepis na zupa krem z pieczarek Thermomix:

  • 400 g pieczarek białych umytych i pokrojonych na pół
  • 700 g wody
  • 100 g cebuli
  • 20 g mąki pszennej
  • 40 g serka kremowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego thermomix
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania dla krem pieczarkowy Thermomix:

  1. Pieczarki z cebulą rozdrobnić 10 sek/ obroty 5.
  2. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, mąkę, sól, pieprz. Ważna wskazówka: gotować przy założonym koszyczku zamiast miarki. Odpowiedzią na pytanie jak długo, jest czas 15 min./ 100 st. C/ obr. 3.
  3. Dodać serek gotować 2 min./ 90 st. C/ obroty wsteczne 2.
  4. Na koniec miksować przez 15 sek., zwiększając stopniowo obroty 4-7.
  5. Rozlać do miseczek i udekorować natką pietruszki.

W związku z tym, że dzieci często mają skłonności do wybierania większych warzyw z talerza, taka zupa pieczarkowa najlepsza będzie dla młodszych smakoszy.

1 Comment

  1. super smaczna,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.