Biała kiełbasa kojarzy się każdemu głównie z żurkiem, barszczem lub po prostu z Wielkanocnym stołem. Jak jednak samemu przygotować takie mięso, by miało odpowiedni smak i nie pękało? Jak ugotować białą kiełbasę na żurek? Poniżej znajdziecie kilka rad, a także sposobów podania, by już nigdy białej kiełbasy nie rozgotować i mieć pewność, że będzie po prostu smakować. Gotowanie białej kiełbasy na surowo oraz zamrożonej. Wbrew pozorom, nie każdy wie jak zrobić dobrą, białą kiełbasę. Nie jest to zresztą takie proste, jak mogłoby się wydawać!
Jak ugotować surową białą kiełbasę?
Jak gotować kiełbasę zakupioną w sklepie? Błąd pojawia się, już w samym pytaniu. Dlaczego? Otóż kiełbasy właściwie nie gotujemy, a parzymy. Woda musi stać na niewielkim ogniu, ponieważ jej zagotowanie może zepsuć osłonkę i doprowadzić do popękania. Dobrym sposobem będzie wcześniejsze nakłucie skórki wykałaczką lub widelcem, by zapobiec właśnie takiemu wypadkowi. Należy zrobić to równomiernie i na całej długości kiełbasy.
Przepis na białą kiełbasę:
Przed włożeniem kiełbasy do garnka, warto zwrócić uwagę na jej kolor. Jeśli jest ona dobra, jelito powinno mieć przezroczysty kolor i dopiero po ugotowaniu stać się białe. Samo mięso będzie jednak bardziej szare, a białe pozostaną miejsca z większą ilością tłuszczu. Różowy kolor kiełbasy będzie zaś świadczył o użyciu substancji konserwujących.
Ile czasu gotować białą kiełbasę?
Czas gotowania białej kiełbasy zależy od sposobu, który wybierzemy. Jeśli kiełbasa parzy się na niewielkiej mocy kuchenki, to jej dokładne gotowanie powinno zająć od 20 do 25 minut.
Jest natomiast inna droga. Mianowicie doprowadzenie wody z kiełbasą do wrzenia i natychmiastowe zdjęcie jej z ognia w momencie pojawienia się pierwszych bąbelków. Jak długo gotować białą kiełbasę na żurek w garnku? W tym wypadku należy garnek zdjęty z kuchenki przykryć pokrywką i pozostawić na 20 lub 30 minut.
A ile czasu gotować białą kiełbasę na parze? Można użyć do tego też parowaru, w którym kiełbasa powinna robić się około 30 minut.
Gotowość białej kiełbasy podczas gotowania można sprawdzić, wbijając w nią widelec. Jeśli po 20 minutach sztuciec wchodzi gładko w mięso, to jest ono gotowe do podania.
Czym przyprawić białą kiełbasę?
Choć wiele osób nie używa do zrobienia białej kiełbasy przypraw, to warto skorzystać z choćby kilku, by danie było aromatyczne i smak mięsa w pełni zachowany. Dodatkiem do białej kiełbasy może być sos oraz jaka gotowane lub smażone. Ile gotuje się jajko na twardo, a ile czasu jako na miękko?
Najłatwiej dostępne przyprawy, których można użyć do tej potrawy to: kilka liści laurowych, niewiele ziarenek ziela angielskiego i nieco majeranku. Należy dodać je do wody w trakcie gotowania, by wzmocnić smak mięsa. Nie zaszkodzi również ząbek czosnku, pomoże on utrzymać aromat dania. Natomiast odrobina soku z cytryny nadaje kiełbasie piękny kolor.
Nie można zapomnieć też o soli. Właściwie jest ona najważniejsza, nawet jeśli nie doprawiamy specjalnie kiełbasy. Jej niezbędność polega na tym, że biała kiełbasa może oddać swoją sól do nie osolonej wody, co odbierze jej całkiem smak.
Przepis na białą kiełbasę w piwie
Jednym ze znanych sposobów przygotowania jest też ugotowanie białej kiełbasy w piwie. Może okazać się to zbawienne, jeśli mięso smakuje zbyt słono i wolimy nie ryzykować całkowitym przesoleniem potrawy.
Jak zrobić kiełbasę w ten sposób?
Oprócz kiełbaski przyda się: czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, olej – no i oczywiście 500 mililitrów jasnego piwa.
Najpierw należy nasmarować mięso olejem i włożyć je do naczynia żaroodpornego. Następnie dodać wszystkie przyprawy i zalać piwem. Tak przygotowane włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i trzymać, dopóki kiełbaska się nie zarumieni. Gdy będzie gotowa, trzeba odwrócić ją na drugą stronę i doprowadzić do tego samego stanu.
No i gotowe! Można takie białe kiełbaski podawać na obiad przykładowo z duszoną cebulą z jabłkiem, a nawet dodając do nich ziemniaki. jedzenie kiełbasy w różne pory roku oraz z różnymi warzywami, jak np. z młodą kapustą doda więcej smaku do całości potrawy. Jak ugotować młoda kapustę na obiad.
Biała kiełbasa w urządzeniu Thermomix
Posiadasz w kuchni sprzęt typu Thermomix i zastanawiasz się, jak gotować w nim białą kiełbasę? Jak najbardziej da się to zrobić, jak przystało na Thermomix, bardzo łatwo i szybko. Wystarczy do naczynia wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie, a także wybrane wcześniej inne przyprawy.
Następnie należy włożyć przystawkę Varoma i położyć na obydwu jej częściach kiełbasę. Powinna ona parować na obrotach 1 przez 45 minut. I właśnie tak można przygotować białą kiełbasę na kilka sposobów i podać na obiad.
Najlepiej oczywiście sprawdzi się, gdy robimy do niej barszcz czy żurek na Wielkanoc, ale na pewno posmakuje każdemu także w towarzystwie cebuli z jabłkami, czy ziemniaków. Zdecydowanie można gotować ją częściej niż tylko w święta.