Węgierski gulasz

Węgierska zupa gulaszowa

Bogata w warzywa i mięso zupa gulasz Thermomix jest dobrym pomysłem na szybki i sycący obiad. Po przeczytaniu tego wpisu dowiesz się, jak zrobić w Thermomixie, to pyszne jednogarnkowe danie. Najlepsza zupa węgierska powstaje z polędwicy wołowej, można ją zastąpić także wieprzowiną.

Jeśli nie jesteś pewna, jak długo potrwa jej przygotowanie, zarezerwuj na ten cel około godziny. Ważna jest kwestia, ile czasu gotujemy zupę, by uzyskać miękkie i soczyste mięso. Tak samo jak przy gotowaniu fasolki po bretońsku czas gotowania jest istotny.

Lista składników potrzebnych do tego, aby zrealizować przepis na tę pyszną zupę:

  • 500 g mięsa wołowego (np. polędwicy) lub mięsa wieprzowego (np. łopatki/ karkówki/ szynki)
  • po 200 g: ziemniaków, papryki czerwonej i papryki żółtej
  • 100 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • 700 ml bulionu wołowego
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • przyprawy do smaku: sól (1,5 łyżeczki), pieprz (0,5 łyżeczki), majeranek (1 łyżeczka), kminek mielony (1 łyżeczka), ziele angielskie (3 szt.), liść laurowy (3 szt.), papryka słodka (2 łyżeczki) i ostra (1 łyżeczka).

Zupa gulaszowa Thermomix

  1. Obierz ziemniaki, wypłucz i pokrojone w kostkę zalej świeżą wodą.
  2. Obrany czosnek i cebulę pokrojoną na ćwiartki włóż do naczynia Thermomix i mieszaj 3 sek./ obroty 5, przy pomocy kopystki zgarnij na dno naczynia. Następnie dodaj majeranek, kminek i papryki słodką i ostrą, wlej olej i duś 4 min./ 120 st. C na obrotach 1, nie zakładając miarki.
  3. Mięso na zupę gulaszową pokrojone w kostkę, dodaj do naczynia Thermomix i wlej koncentrat pomidorowy, ustaw obroty wsteczne z łyżeczką/ 10 min./ 120 st. C.
  4. Wlej pomidory z puszki, bulion, wsyp sól i pieprz, wrzuć ziele angielskie, liść laurowy, dodaj ziemniaki. Gotuj zawartość przez 35 min./ 100 st. C/ obroty wsteczne z łyżeczką.
  5. Na koniec dodaj obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, gotuj zupę gulaszową w Thermomix 8 min./ 100 st. C/ obroty wsteczne.

Gotową zupę węgierską rozlewamy do miseczek, dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy gorącą np. ze świeżym pieczywem lub kluskami kładzionymi. Smakuje doskonale także po podgrzaniu następnego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.