boczek

Jak zamarynować boczek do pieczenia?

Marynata do boczku pieczonego to receptura często przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przygotowywana jest z wykorzystaniem różnych składników, które nadają wyjątkowego smaku mięsa. Jak zamarynować boczek do pieczenia, żeby był znakomity? Czy marynata do boczku surowego do pieczenia jest trudna w przygotowaniu? W kuchni warto mieć ostry i profesjonalny nóż do krojenia, bez tego ciężko będzie pokroić mięso.

Marynata do boczku pieczonego

Jakich przypraw można użyć, aby marynata do boczku pieczonego wzmocniła smak mięsa i zachowała jego miękkość? Według sprawdzonego przepisu, na około 1 kg mięsa wystarczy:

  • 1 łyżka soli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka majeranku. 

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Umyte i dokładnie osuszone mięso, wystarczy posmarować marynatą ze wszystkich stron i wstawić do lodówki na około 24 godziny. Następnie boczek powinno się przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić odrobiną wody, aby soki puściły. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 40 minut. Podczas gotowania mięso należy przewrócić i podlać wodą.

Marynata do boczku surowego do pieczenia

Marynata do boczku surowego do pieczenia powinna być bogata w przyprawy, które nadadzą potrawie niepowtarzalnego aromatu. Tym, którzy uwielbiają wyraziste smaki lub też są miłośnikami eksperymentowania, polecamy dodać do marynaty słodką i ostrą paprykę, świeży tymianek, szałwię, gałązkę rozmarynu lub też jego suszoną wersję oraz miód. Mięso natarte przyprawami, warto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc, aby marynata do boczku surowego do pieczenia spełniła swoje właściwości.

Jak zamarynować mięso solanką do boczku surowego?

Solanka to popularna technika konserwowania żywności, która również pozwala zachować maksymalną wartość odżywczą mięsa. Jak zatem zamarynować mięso solanką do boczku surowego? Zagotuj litr wody, dodając do niej 0,25 łyżeczki soli, 3 ząbki czosnku, pieprz, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz 50 g soli do peklowania. Natnij mięso i włóż je do solanki na około 2 doby. Stosowanie sposobu, jakim jest marynowanie mięsa solanką do boczku surowego jest proste w wykonaniu i pomaga wydobyć wspaniały smak potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.