Zastanawiasz się jak zrobić kluski śląskie, które w towarzystwie sosów i mięs smakują wybornie? Zaczyna się od ugotowania ziemniaków w sprzęcie Thermomix, później dokładnie należy wyrabiać masę ziemniaczaną z mąką. Ostatecznie formuje się zgrabne kluski z charakterystycznym dołeczkiem na sos.
Na pytanie dotyczące kwestii: kluski śląskie z jajkiem czy bez – można odpowiedzieć w dwojaki sposób:
- jajko wspomaga połączenie się mąki ziemniaczanej z zimnymi ziemniakami, które były ugotowane np. dzień wcześniej (dobrze łączy ziemniaki sypkie)
- można pominąć jajko, jeśli nasze ziemniaki, to odmiana bardziej wilgotna/ mniej mączna.
W tym wpisie przedstawiony jest sprawdzony przepis na miękkie i pyszne kluski śląskie, które w urządzeniu Thermomix zrobisz błyskawicznie.
Potrzebne składniki:
- 400 g obranych ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- ½ łyżeczki soli i 400 g wody do gotowania ziemniaków
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (opcjonalnie).
Wykonanie klusków śląskich
- Wlać 400 g wody do naczynia thermomix, włożyć koszyczek i dodać ziemniaki oraz ½ łyżeczki soli. Gotować 20-25 min./ Varoma/ obroty 1, następnie wyjąć koszyczek i ostudzić ziemniaki. Opróżnić i umyć naczynie.
Jak długo i na jakich obrotach wyrabiać masę ziemniaczaną w Thermomix, żeby jej konsystencja była jednolita:
- Na początku rozdrobnić wystudzone ziemniaki przez 10 sek./ obroty 5.
- Połączyć z mąką oraz jajkiem, jeśli mamy wysokoskrobiową odmianę ziemniaków. Czas 30 sek./ obroty 5.
- Na blacie oprószonym mąką, uformuj z ciasta wałek o grubości ok. 3 cm, pokrój na równe kawałki, z każdego utocz okrągłą kulę, spłaszcz lekko w dłoni i zrób wgłębienie w środku.
- Zagotuj lekko osoloną wodę w garnku z szerokim dnem. W kwestii stopnia miękkości klusek istotne jest to, ile czasu spędzą we wrzątku. Od momentu wypłynięcie powinny gotować się ok. 2 – 3 minuty.
- Wyłów ugotowane kluski śląskie przy pomocy łyżki cedzakowej, podawaj na gorąco z mięsem wieprzowym w sosie własnym, gulaszem wołowym lub sosem pieczarkowym, kurkowym czy pomidorowym.
Jeśli został farsz mięsny np. od pierogów, wówczas korzystając z tego przepisu możesz także przygotować kluski śląskie z mięsem, wystarczy w każdą kluskę nałożyć po łyżeczce farszu i zlepić brzegi.