kluski śląskie

Jak zrobić kluski śląskie Thermomix

Zastanawiasz się jak zrobić kluski śląskie, które w towarzystwie sosów i mięs smakują wybornie? Zaczyna się od ugotowania ziemniaków w sprzęcie Thermomix, później dokładnie należy wyrabiać masę ziemniaczaną z mąką. Ostatecznie formuje się zgrabne kluski z charakterystycznym dołeczkiem na sos.

Na pytanie dotyczące kwestii: kluski śląskie z jajkiem czy bez – można odpowiedzieć w dwojaki sposób:

  • jajko wspomaga połączenie się mąki ziemniaczanej z zimnymi ziemniakami, które były ugotowane np. dzień wcześniej (dobrze łączy ziemniaki sypkie)
  • można pominąć jajko, jeśli nasze ziemniaki, to odmiana bardziej wilgotna/ mniej mączna.

W tym wpisie przedstawiony jest sprawdzony przepis na miękkie i pyszne kluski śląskie, które w urządzeniu Thermomix zrobisz błyskawicznie.

Potrzebne składniki:

  • 400 g obranych ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • ½ łyżeczki soli i 400 g wody do gotowania ziemniaków
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (opcjonalnie).

Wykonanie klusków śląskich

  1. Wlać 400 g wody do naczynia thermomix, włożyć koszyczek i dodać ziemniaki oraz ½ łyżeczki soli. Gotować 20-25 min./ Varoma/ obroty 1, następnie wyjąć koszyczek i ostudzić ziemniaki. Opróżnić i umyć naczynie.

Jak długo i na jakich obrotach wyrabiać masę ziemniaczaną w Thermomix, żeby jej konsystencja była jednolita:

  1. Na początku rozdrobnić wystudzone ziemniaki przez 10 sek./ obroty 5.
  2. Połączyć z mąką oraz jajkiem, jeśli mamy wysokoskrobiową odmianę ziemniaków. Czas 30 sek./ obroty 5.
  3. Na blacie oprószonym mąką, uformuj z ciasta wałek o grubości ok. 3 cm, pokrój na równe kawałki, z każdego utocz okrągłą kulę, spłaszcz lekko w dłoni i zrób wgłębienie w środku.
  4. Zagotuj lekko osoloną wodę w garnku z szerokim dnem. W kwestii stopnia miękkości klusek istotne jest to, ile czasu spędzą we wrzątku. Od momentu wypłynięcie powinny gotować się ok. 2 – 3 minuty.
  5. Wyłów ugotowane kluski śląskie przy pomocy łyżki cedzakowej, podawaj na gorąco z mięsem wieprzowym w sosie własnym, gulaszem wołowym lub sosem pieczarkowym, kurkowym czy pomidorowym.

Jeśli został farsz mięsny np. od pierogów, wówczas korzystając z tego przepisu możesz także przygotować kluski śląskie z mięsem, wystarczy w każdą kluskę nałożyć po łyżeczce farszu i zlepić brzegi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.