Makowiec- jeden z nieodłącznych elementów polskiej tradycji
Zarówno w czasie Wielkanocy jak i podczas Świąt Bożego Narodzenia, na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy, które umilają spędzanie czasu w gronie rodziny i przyjaciół. Wśród przysmaków nie może zabraknąć także słodkości, uwielbianych nie tylko przez dorosłych ale także niecierpliwie wyczekiwanych przez dzieci.
Charakterystyczne ciasto kuchni polskiej- makowiec z rodzynkami, ma w naszym kraju wieloletnią tradycję, która sięga jeszcze czasów przedwojennych. Jest to ciasto szczególnie popularne podczas celebrowania świąt, wbrew pozorom nie wymaga tak długich przygotowań czy leżakowania jak np. tradycyjny piernik.
Makowiec składa się z cienkich warstw ciasta drożdżowego, masy ze zmielonego niebieskiego maku oraz bakalii.

Przygotowanie Makowca z rodzynkami
Aby samodzielnie upiec smaczny makowiec, już na etapie zakupów warto zwrócić uwagę jaki mak powinien być użyty według danego przepisu. Dostępny jest on bowiem w kilku postaciach, zarówno mak niebieski oraz biały:
- podstawowa sucha forma ziarna
- suchy mak mielony
- gotowa masa makowa(może zawierać już dodatki z bakalii).
Każda z wymienionych form będzie potrzebowała odmiennych kroków, przed możliwością wykorzystania jako nadzienie do makowca. W przypadku całych ziaren maku, przed zmieleniem należy je wypłukać i gotować w wodzie lub mleku. Mak w postaci zmielonej wymaga jedynie sparzenia wrzątkiem, gotowa masa nadaje się do użycia po otwarciu puszki.
Niezależnie od dokonanego wyboru, dobrze jest spróbować odrobinę ziaren przed rozpoczęciem całego procesu, aby wykluczyć ewentualną goryczkę czy zmieniony aromat lub dostosować poziom słodkości do swoich preferencji. Wszyscy lubimy słodycze, ale warto czasami zjeść również posiłek z innymi składnikami odżywczymi, jak np. domowe ugotowane pierogi ruskie.
Gdzie kupić najlepszy makowiec Lubartowski?
Niezliczona ilość przepisów i wariacji smakowych nie zmienia faktu, iż najlepszy makowiec to taki, w którym są odpowiednie proporcje, naturalnych składników.
Jeśli ktoś nie czuje się na siłach aby samodzielnie spróbować swoich możliwości w pieczeniu makowca, w cukiernia lubartowska Siej może znaleźć doskonały wypiek, przygotowany według tradycyjnej receptury. By przekonać się jak smakuje najsmaczniejszy makowiec lubelszczyzny, nie musimy jednak jechać aż do Lubartowa, możemy także go zamówić online.

Dzięki staraniom rodzinnej cukierni Siej, ten makowiec może być dostarczony prosto do Twojego domu, na spotkania firmowe czy imprezy okolicznościowe. Przy dbałości o wysoką jakość naturalnych składników, cena tego przysmaku nie jest jednak wygórowana.
W ofercie oprócz słynnego makowca, znaleźć można także wiele innych bardzo ciekawych propozycji ciast np. piernik wegański, ciasto czekoladowe z czerwonego buraka(na bazie mąki kukurydzianej) czy też orkiszowe ciasto marchewkowe(słodzone ksylitolem).
Sekret smaku w małych ziarenkach
Mak to piękna roślina oleista, bardzo często zdobiąca pola i ogrody. Poszczególne gatunki słyną z tego że znalazły zastosowanie nie tylko w kuchni ale i w medycynie(opium). Odkrycie zawartości alkaloidów w soku niedojrzałych makówek maku lekarskiego, jak morfina czy kodeina spowodowało, że od dawna stosowany był jako środek uśmierzający ból. W lecznictwie wykorzystywano także jego działanie nasenne i odurzające. Przepisy dotyczące wysokomorfinowych gatunków maku są bardzo restrykcyjne, jednak niebieskie ziarenka maku jakie są powszechnie dostępne w sprzedaży, nie stanowią zagrożenia. Są natomiast cennym źródłem wapnia, magnezu, cynku, żelaza oraz zawierają błonnik i witaminy z grupy B, witaminę A, D, E.
Biały mak w naszym kraju, zyskał na popularności dzięki wielkopolskim rogalom świętomarcińskim, jest delikatniejszy w smaku, odrobinę słodszy i drobniejszy, rzadziej jednak go możemy znaleźć na sklepowych półkach.
Natomiast mak niebieski, zwany inaczej europejskim, jest najbardziej popularnym rodzajem maku, powszechnie wykorzystywanym do celów kulinarnych. Posypuje się nim bardzo często wypieki: bułki, chleb, rogaliki). W drożdżówkach, pączkach, makowcach i struclach, wykorzystuje się jako farsz cukierniczy właśnie mak niebieski, poddany wcześniej odpowiedniej obróbce.