Szybki w przygotowaniu i delikatny w smaku colesław Thermomix to połączenie kilku prostych składników: białej kapusty, marchewki, cebuli, przypraw i majonezu. Nie musisz dłużej szukać przepisu, jak zrobić znakomitą surówkę colesław w urządzeniu Thermomix, czytając dalej poznasz skład doskonałego sosu majonezowego, który łączy jej składniki.
Szybki przepis na rewelacyjną sałatkę colesław Thermomix, polecaną zwłaszcza do dań obiadowych:
- 400 g białej kapusty (bez rdzenia i zewnętrznych liści)
- 100 g marchewki obranej i pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli obranej i pokrojonej w ćwiartki
- 10 g soku z cytryny
- 10 g octu jabłkowego
- 15 g miodu (lub cukru)
- 75 g majonezu
- 2 g pieprzu
- 4 g soli
- opcjonalnie świeży koperek lub natka pietruszki do posypania.
Szczegółowy opis, jak zrobić krok po kroku colesław w urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix znajdziesz poniżej:
- W naczyniu urządzenia rozdrabniamy marchewkę i cebulę przez 5 sek./ obr. 6, następnie dodajemy pokrojoną na kawałki kapustę i rozdrabniamy jeszcze 15 sek./ obr. 4.
- Po dodaniu pozostałych składników do naczynia Thermomix, dokładnie mieszamy surówkę colesław przez 20 sek. / obr. 2. Zaleca się, aby ją schłodzić w lodówce przed podaniem i udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Na istotne pytanie, ile czasu w warunkach chłodniczych, można przechowywać surówkę colesław Thermomix podpowiadamy, że mogą to być 2 – 3 dni w szczelnym pojemniku.
Rewelacyjna w smaku sałatka colesław Thermomix jest uniwersalna pasuje zarówno do:
- mięs smażonych, duszonych i pieczonych
- dań rybnych
- dań z grilla
- dań wegetariańskich.
Chcąc przygotować wersję z mniejszą zawartością tłuszczu, można połączyć majonez i gęsty jogurt (np. typu greckiego) lub w pełni oprzeć niskokaloryczny wariant sałatki colesław Thermomix na bazie sosu jogurtowego zamiast majonezowego. Nutę pikanterii wprowadzi niewielki dodatek musztardy. Istnieje także wiele modyfikacji podstawowego przepisu na colesław, w których oprócz kapusty, marchewki i cebuli uwzględnia się dodatek jabłka, kukurydzy czy ananasa.