Wybór czajnika stalowego na indukcję. Co musisz wiedzieć?

Potrzebujesz nowego czajnika stalowego, a jesteś posiadaczem kuchenki indukcyjnej? Jeśli korzystasz z tego typu sprzętu AGD, wiesz zapewne, że Twój wybór jest ograniczony i konieczne jest znalezienie czajnika, który jest kompatybilny z tym rodzajem płyty. Zobacz, na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów, aby nie okazało się, że nabędziesz produkt, który będzie bezużyteczny.

Materiał – stal sprawdzi się na indukcji

Nie wszystkie czajniki nadają się do gotowania na indukcji. Odrzuć modele wykonane ze szkła czy ceramiki, a rozważ czajniki stalowe. Dlaczego? Ponieważ jest to materiał, który reaguje z na magnes. A płyta indukcyjna generuje szybkozmienne pole magnetyczne i wygenerowane w ten sposób ciepło przekazuje do naczynia, podnosząc tym samym temperaturę jego zawartości.

Czajniki stalowe są produkowane z różnych rodzajów stali, takich jak stal nierdzewna, stal z dodatkiem chromu czy tytanu. Najlepszym wyborem jest stal nierdzewna, która jest trwała, odporna na korozję i łatwa do czyszczenia. Dzięki obecności dodatków może być jeszcze bardziej trwała i odporna na zarysowania.

Sprawdź, czy czajnik posiada oznaczenie „do indukcji”, aby upewnić się, że jest on kompatybilny z Twoją kuchenką. Sygnalizuje to także charakterystyczny symbol zwoju (cewki).

Czajnik idealnie dopasowany od indukcji i Twoich potrzeb

Choć oczywiście najważniejsze jest dobranie czajnika do typu kuchenki, równie istotne jest dopasowane go do swoich osobistych potrzeb. Dlatego pod uwagę weź jego poszczególne parametry:

  • rozmiar i pojemność czajnika –jeśli często gotujesz wodę na herbatę lub kawę dla wielu osób, to większy czajnik o pojemności 1,5-2 litrów może być optymalnym wyborem. Jeśli natomiast korzystasz z niego głównie do gotowania wody na jedną filiżankę, mniejszy model o pojemności 0,5-1 litra wystarczy. Jego zaletą jest to, że zajmuje mało miejsca na płycie,
  • grubość dna czajnika – dno czajnika powinno być odpowiednio grube, aby zapewnić równomierne rozprowadzenie ciepła i szybkie gotowanie wody. Grubsze dno pozwala również na dłuższe utrzymywanie ciepła, co może skrócić czas gotowania i oszczędzić energię,
  • rodzaj uchwytu – upewnij się, że uchwyty są solidnie zamocowane i nie nagrzewają się podczas gotowania. Najlepsze są takie o właściwościach antypoślizgowych, zapewniające stabilne i pewne trzymanie w dłoni.

Design i styl – czajnik stalowy zawsze w modzie

Przy wyborze czajnika stalowego zwróć też uwagę na jego design. Wybierz taki, który pasuje do wystroju Twojej kuchni i jest atrakcyjny w odbiorze. Czajnik stalowy może być zarówno nowoczesnym, minimalistycznym akcentem w kuchni, jak i klasycznym, eleganckim elementem wyposażenia. Sporo zależy też od tego, jaki ma uchwyt – kolorowy, czarny, a może drewniany?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.