Uwielbiana przez wszystkich, popularna zupa pomidorowa, dzięki urządzeniu Thermomix jest łatwa w przygotowaniu. Na blogu znajdziesz również zupę ogórkową zrobioną w Thermomixie.
Poniżej zamieszczony jest szybki przepis na taką domową zupkę, podane ilości wystarczą na ok. 5 porcji:
- Wlać do naczynia Thermomix 1100 g wody oraz dodać po łyżeczce bulionu: warzywnego i drobiowego (przygotowanych wcześniej w TM). Opcjonalnie można dodać np. 200 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka.
- Odważyć 350 g obranych i oczyszczonych warzyw: marchewki, pietruszki, selera, pora.
- Warzywa te pokroić na kawałki i włożyć do koszyczka razem z 2 liśćmi laurowymi i 3 ziarnami ziela angielskiego.
- Gotować całość przez 25 min./ Varoma/ obr. 1. Po tym czasie wywar przelać do innego naczynia.
- Do misy urządzenia Thermomix włożyć 400 g pomidorów z puszki i miksować przez 30 sek./ obr. 9.
- Teraz dodać wywar, 10 g koncentratu pomidorowego oraz sól i pieprz do smaku, gotować jeszcze 12 min./ 100st. C/ obr. 1.
- Przez otwór w pokrywie dodać 100 g śmietany 18% i wymieszać 20 sek./ obr. 3.
- Rozlać do talerzy gotową zupę pomidorowa Thermomix, udekorować posiekaną natką pietruszki. Ugotowane warzywa można pokroić i dodać do talerza. Najlepiej serwować z makaronem lub ryżem, doskonale smakuje także z pulpecikami mięsnymi.
Zupa krem paprykowo pomidorowa Thermomix
Inną ciekawą propozycją jest aromatyczna zupa krem paprykowo pomidorowa w urządzeniu Thermomix, którą przygotowuje się na bazie pieczonej papryki. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, ile czasu piec paprykę oraz jak zrobić, to rewelacyjne danie.
- Do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. C wkładamy naczynie żaroodporne z 3 czerwonymi paprykami, pieczemy 40 min. W połowie czasu obracamy paprykę na drugą stronę.
- Po tym czasie wyjmujemy naczynie i nakrywamy folią aluminiową, studzimy. Następnie paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i skórki.
- Do naczynia Thermomix wkładamy 80 g obranej i pokrojonej na ćwiartki cebuli, 15 g obranego czosnku i 10 g oliwy z oliwek, ustawiamy obroty 5 i miksujemy 5 sekund. Po rozdrobnieniu zawartość dusimy przez 3 min./ 120 st. C / obr. 1.
- Dodajemy obraną wcześniej pieczoną paprykę, 400 g pomidorów z puszki, 400 g wody, 5 g suszonych ziół, 5 g cukru, 5 g soli i 3 g pieprzu. Całość gotujemy 20 min./ 100st. C/ obr. 1.
Aksamitną konsystencję uzyskamy wówczas, gdy zupa krem paprykowo pomidorowa Thermomix będzie miksowana przez 1 minutę przy stopniowym zwiększaniu obrotów od 5 – 10.